Tänä kesänä sain yhteydenoton Helsingin Sanomien Lifestyle toimituksen toimittajalta Heidi Moisiolta, kun hän tiedusteli voisinko osallistua asiantuntijana heidän toimituksen tulevaan juttuun joka käsittelisi tekoälyllä tehtävää värianalyysiä.
Lähdin innokkaalla ja uteliaalla mielellä mukaan!
Tehätävänäni oli antaa tekoälylle parhaat oppini ja tietoni värianalyysin tekemiseen ja parhaiden sävyjen tunnistamiseen liittyen. Antamieni tietojen ja materiaalien, sekä toimittajan taustatyöllä selvittämien värianalyysiin liittyvien tietojen avulla tekoälyä muokattiin tarkemmaksi ja tarkemmaksi. Lopullinen versio tekoälystä teki testianalyysejä useammalle henkilölle kuvien perusteella, näitä kuvia analysoin myös itse ja jaoin toimitukselle analyysini tulokset sekä perusteet tulokselle. Kaikki tekoälyn analyysit eivät meneet metsään, mutta ihan täydellistä vastausta ei kuitenkaan syntynyt kertaakaan. Tekoälyä muokattiin ja paranneltiin lisää.
Lopulta oli aika tehdä lehtijuttua varten lopullinen testi. Tekoäly teki omat analyysinsä kahdelle henkilölle ja minä menin tekemään analyysit samoille henkilöille paikan päälle Sanomataloon.
Tein analyysit Sanomatalon luonnonvaloa tihkuvan ylimmän kerroksen käytävällä, jossa automaattiset loisteputkivalot eivät päässeet häiritsemään. En tiennyt tekoälyn analyysien tuloksista ennen omia tuloksiani värianalyyseistä. Lopputuloksen voit lukea lehtijutusta!
Valmis lehtijuttu ilmestyi Helsingin Sanomissa 17.10.2024. Juttu on luettavissa Helsingin Sanomien digissä ja jutun yhteydestä löydät luomamme promptit, joita voit hyödyntää kun haluat kokeilla valitsemasi tekoälyn avulla saada itsellesi värianalyysin tuloksen. Tekoälyn tekemään analyysiin tarvitset promptien lisäksi tuoreen kuvan itsestäsi, ohjeeni onnistuneen kuvan ottamiseen löytyvät lehtijutun yhteydestä.
Ja lopuksi kerron vielä oman vastaukseni otsikon kysymykseen: Ei voi.
Tekoäly ei voi korvata ihmisen tekemää värianalyysiä täysin ja täydellisesti sillä vaikka tekoäly osuisi oikeaan värivuodenaikaan, ei se kuitenkaan pysty näkemään ja tunnistamaan ihmisen luonnollista värimaailmaa yhtä tarkasti, kuin ihoa ja sen sävyjä läheltä katsova koulutettu ja ammattitaitoinen värianalyytikko. Kone ei myöskään pysty huomioimaan kuvasta asiakkaan luontaista olemusta, tyyliä ja energiaa. Lisäksi kone ei pysty luomaan asiakkaalle sydämellistä, asiakkaan huomioon ottavaa palvelukokemusta, jossa asiakas kokee tulleensa nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi. Ja hyvä näin.
-Tekoälyn avulla voi kokeilla värianalyysiä, mutta mikäli haluaa varman tuloksen ja palvelukokemuksen, on valittava ammattilainen jolla on luontaisesti hyvä värisilmä ja värioppi hallussa.
Rakkaudella Riikka
Comments